Загадкова і таємнича Японія подарувала нам не менш цікаву незвичайну кухню, що формувалася тисячоліттями. Ми, європейці, не завжди розуміємо особливості живлення в Японії, її традиції і звичаї, але разом з тим багато хто любить і цінує блюда, приготовані по японських рецептах, віддає належне їх красі, смаку і корисним властивостям. На закінчення хотілося б сказати про останні тенденції в японській кулінарії.
У останні десятиліття японці виявляють цікавість до європейських продуктам. Вони все більше їдять хліби, спагетти, м'яса, ковбаси, сосисок шинки, таких овочів як салат, цвітна капуста, спаржа, петрушка, перець а також бісквітів, шоколаду, морозива. Вони стали пити каву, какао фруктові соки, пиво, віскі, провина, коньяки. Проте традиційним блюдам національної кухні, основою якої є рис, овочі, риба і інші морепродукти, як і раніше віддається перевага.
В даний час, коли культура здорового способу життя завойовуєрозуми людей, японська кухня набуває все більше послідовників в різних країнах, оскільки асоціюється з поняттям правильного харчування.
Дійсно, з'єднання традиційної їжі (рис, морепродукти, овочі, соя) з продуктами тваринного походження і фруктами сприятливо позначається на здоров'ъ. У всіх цивілізованих країнах рекомендується менше вживати в їжу тваринних жирів, продуктів, що містять холестерин, цукор і сіль, а що більше містять клітковину. І саме японська кухня відповідає таким рекомендаціям. І немає нічого дивного в тому, що повсякденна японська їжа користується все зростаючою популярністю за кордоном, де починають є суси, місо, тофу і соба.
Підігріваючи інтерес до японської кухні, не лише японські кулінари, але іїх послідовники в різних країнах відкривають багаточисельні школи, видають багато книг і брошур з рецептами. Ресторани японської кухні вже завоювали наприклад, західне побережжя США, де традиційною проживали японські переселенці, Париж, Лондон, а тепер і Москву. Ця популярність багато в чому пояснюється воістину філософським відношенням японців до їжі в цілому – продукти мають бути здоровими, корисними і смачними.